Słoikowy szał...
...czyli przetwory na zimę :).
Mimo, że w domu nigdy niczego nam nie brakowało, a moja niezwykle gospodarna mama spinała budżet na 5+, nauczyła nas wykorzystywać dary natury i zamykać lato w sloiku lub zamrazarce ( mniej wymagająca opcja, dla leniwych) :).
I tak oto przez lata odpuscilysmy, a teraz wracam ze zdwojoną siłą. Po zakiszeniu ogórków ( tradycyjne, oraz z chilli) przygotowaniu soków z malin i mirabelek... zostalam obdarowana 5 kg owocow winogrona.
Mialam poważną zagwostkę co począć z tym 'utrapieniem'- jak wykorzystac zeby nie zmarnowac...
Ostatecznie winogrona zostały zapakowane w słoiki i przetworzone na przepyszny soczek ktory w sezonie zimowym idealnie nada sie do herbaty.
Składniki:
1 kg winogron
0,5 kg sukru
sok z 1 cytryny
8 plasterkow imbiru
+ opcjonalnie cynamon
Winogrona po oczyszczeniu wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny oraz imbir. Doprowadzamy do wrzenia- mieszając przez ok. 10 min.
Po tym czasie mozna sprobowac i ewentualnie doslodzic/ dodac wiecej soku z cytryny. Powstaje gesty soczek- owoce przetarlam przez sitko oddzielając skorki i pestki.
Przelalam do sloikow i zapasteryzowalam 10 min.
Mam ochotę na więcej :)
Mimo, że w domu nigdy niczego nam nie brakowało, a moja niezwykle gospodarna mama spinała budżet na 5+, nauczyła nas wykorzystywać dary natury i zamykać lato w sloiku lub zamrazarce ( mniej wymagająca opcja, dla leniwych) :).
I tak oto przez lata odpuscilysmy, a teraz wracam ze zdwojoną siłą. Po zakiszeniu ogórków ( tradycyjne, oraz z chilli) przygotowaniu soków z malin i mirabelek... zostalam obdarowana 5 kg owocow winogrona.
Mialam poważną zagwostkę co począć z tym 'utrapieniem'- jak wykorzystac zeby nie zmarnowac...
Ostatecznie winogrona zostały zapakowane w słoiki i przetworzone na przepyszny soczek ktory w sezonie zimowym idealnie nada sie do herbaty.
Składniki:
1 kg winogron
0,5 kg sukru
sok z 1 cytryny
8 plasterkow imbiru
+ opcjonalnie cynamon
Winogrona po oczyszczeniu wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny oraz imbir. Doprowadzamy do wrzenia- mieszając przez ok. 10 min.
Po tym czasie mozna sprobowac i ewentualnie doslodzic/ dodac wiecej soku z cytryny. Powstaje gesty soczek- owoce przetarlam przez sitko oddzielając skorki i pestki.
Przelalam do sloikow i zapasteryzowalam 10 min.
Mam ochotę na więcej :)
Zawsze podziwiam ludzi, którzy zamykają lato w słoikach. Mi się zwyczajnie nie chce i poprzestaję na kilku słoiczkach.
OdpowiedzUsuń