Słoikowy szał...

...czyli przetwory na zimę :).
Mimo, że  w domu nigdy niczego nam nie brakowało, a moja niezwykle gospodarna mama spinała budżet na 5+, nauczyła nas wykorzystywać dary natury i zamykać lato w sloiku lub zamrazarce ( mniej wymagająca opcja, dla leniwych) :).
I tak oto przez lata odpuscilysmy, a teraz wracam ze zdwojoną siłą. Po zakiszeniu ogórków                   ( tradycyjne, oraz z chilli) przygotowaniu soków z malin i mirabelek... zostalam obdarowana 5 kg owocow winogrona.
Mialam poważną zagwostkę co począć z tym 'utrapieniem'- jak wykorzystac zeby nie zmarnowac...
 Ostatecznie winogrona zostały zapakowane w słoiki i przetworzone na przepyszny soczek ktory w sezonie zimowym idealnie nada sie do herbaty.

Składniki:
 1 kg winogron
0,5 kg sukru
sok z 1 cytryny
 8 plasterkow imbiru
+ opcjonalnie cynamon

Winogrona po oczyszczeniu  wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny oraz imbir. Doprowadzamy do wrzenia- mieszając przez ok. 10 min.
 Po tym czasie mozna sprobowac i ewentualnie doslodzic/ dodac wiecej soku z cytryny. Powstaje gesty soczek- owoce przetarlam przez sitko oddzielając skorki i pestki.
 Przelalam do sloikow i zapasteryzowalam 10 min.


Mam ochotę na więcej :)


Komentarze

  1. Zawsze podziwiam ludzi, którzy zamykają lato w słoikach. Mi się zwyczajnie nie chce i poprzestaję na kilku słoiczkach.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Finansowe podsumowanie stycznia 2022....

TANIE GOTOWANIE... czyli przepis na obwarzanki :)

TANIE GOTOWANIE, czyli o kuchni za kilka groszy...